” Pregatire de calitate pentru un viitor mai bun” la
Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Brașov
ERASMUS+ 2017-1-RO01-KA102-036543
Acest proiect a fost conceput în contextul în care, pe plan local, este necesară impulsionarea învățământului liceal tehnic, creșterea interesului pentru instruirea practică, esențială în formarea competențelor profesionale, în facilitarea inserției tinerilor pe piața muncii. Partener în proiect a fost Centrul de Competențe pentru Construcții Durabile din Cottbus - Germania (Kompetenzzentrum für Nachhaltiges Bauen – Cottbus, www.bfw-bb.de).
Obiectivele principale ale proiectului au fost:
1. Realizarea unui stagiu de practică cu durata de două săptămâni, prin programul Erasmus + mobilități, în Germania-Cottbus - Centrul de formare și perfecționare profesională pentru 54 de elevi ai școlii aflați în formare profesională inițială, clasele a X-a și a XI-a pentru 4 calificări de bază pentru domeniile protecția mediului, producție media, construcții, instalații și lucrări publice și pentru arhitectură și design.
2. Dezvoltarea la elevii participanţi a unor abilităţi-cheie transferabile, care să sprijine calitatea procesului de învăţare continuă, oferindu-le posibilitatea unei reconversii profesionale către meserii înrudite sau pentru nivelul V de calificare sau facultate, progres înregistrat în Europass mobility.
3. Implicarea a 18 cadre didactice în derularea și implementarea proiectului pe o perioada de aproximativ 13 luni (01.10.2017- 31.10.2018), perioadă în care își vor îmbunătăți competențele profesionale de consiliere, de limbă straină sau se pot forma în managementul de proiect.
În perioada de implementare a proiectului, au fost organizate două mobilități cu 30 de elevi pe grup și câte două calificări/domenii pentru fiecare mobilitate. Activitățile proiectului au sprijinit cursanții în dobândirea de cunoștințe, aptitudini și competențe profesionale specifice domeniului, pentru a-și îmbunătăți dezvoltarea personală, a stimulat implicarea lor ca cetățeni responsabili și activi în societate, astfel încât aceștia să aibă șanse reale de angajare pe piața europeană a muncii și în afara acesteia.
Pentru fiecare elev, acestă perioadă a reprezentat un pas important spre formarea profesională, spre descoperirea unor noi pasiuni, spre alegerea unui drum în viața. S-a reușit consolidarea competențelor lingvistice ale participanților, a abilităților de lucru în echipă, s-a realizat creșterea în rândul participanților a gradului de conștientizare și de înțelegere a altor culturi și țări, oferindu-le posibilitatea de a construi rețele de contacte internaționale, de a participa activ în societate și de a dezvolta un sentiment de cetățenie și de identitate europeană.
De asemenea, prin activitățile sale, acest proiect Erasmus a contribuit la dezvoltarea profesională a cadrelor didactice implicate, pentru a inova și a îmbunătăți calitatea predării și formării tineretului.
Pe termen scurt si mediu, la nivel de școală și la nivel local s-a urmărit să se pună bazele unui învățământ liceal tehnic de calitate, cu un număr constant de clase pe fiecare an de studiu și, în urmatorii 2 ani școlari, cu demersuri didactice de calitate și moderne, cu metode de predare-învățare-evaluare adecvate, cu o consiliere și orientare școlară care să țină cont de nevoile fiecăruia.
Echipa de gestiune